Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2010 15:53 - Как да се справим с пърхота
Автор: butiche Категория: Други   
Прочетен: 2106 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.04.2010 20:25


Пърхотът е най-разпространения проблем с косата, засягащ около 70% от човечеството.
Лющенето на кожата е естествен процес, а
кожата на главата не прави изключение. Всеки месец кожата се подменя сама, като мъртвите клетки падат и на тяхно място се появяват нови. Тези мъртви клетки представляват пърхотът.
Всички имат мъртви клетки, но нормалното им количество е толкова малко, че не би могло да се забележи. Когато количеството и рамерът им се увеличат, тези клетки се превръщат в проблем.


Кой е причинителят на мъртвите клетки? 

Все още има дебат по въпроса, но има и много различни фактори, включително емоционалния и физически стрес, времето и пр. Повечето хора забелязват, че пърхотът им се увеличава през зимните месеци.

Какво причинява увеличаването на мъртвите клетки?

Много изследователи смятат, че  прекомерната поява на пърхот е причинена от определен слой от кожата на главата. Нормалното количество на този слой е около 46% от цялостната консистенция на кожата на главата, а пърхотът се образува, когато количеството достигне 74%.

Как да се оттървем от пърхота?

Има голямо количество продукти за тази цел на пазара, така че пърхотът не е нещо, за което трябва да се притеснявате. Има много лекарства и продукти и е единствено въпрос на време да намерите подходящия за вас.
З
дравословният начин на живот, справянето със стреса, както и правилното хранене ще подобрят състоянието на скалпа ви.
Ако имате лек пърхот, мийте косата си често и премахвайте частиците пърхот. Използвайте специален шампоан, ако частиците са по-упорити.
Някои хора си мислят, че остатъците от гел или други стилизиращи продукти са пърхот. Внимавайте да не се объркате!


Домашни рецепти против пърхот


* Един от най-добрите начини за справяне с пърхота е да смесите оцет и вода и да нанесете върху скалпа. Сложите 2 чаени лъжици оцет и 6 чаени лъжици вода. Нанесете върху скалпа преди да си легнете и го дръжте през цялата нощ, като увийте главата си с кърпа. Сутринта разнесете от сместа отново върху главата си. Повтаряйте това действие няколко пъти седмично.
* Опитайте с 1 чаена лъжичка лимонов сок и 2 чавни лъжички оцет. Масажирайте с получената смес скалпа.


Други домашни средства против пърхот:


* Една част бадемово масло , една част сярен прах, 2 части медицински спирт и четири части розова или дестилирана вода. Разтъркайте с получената смес скалпа.
* Сварете 4-5 сушени листа от мащерка в 2 чаши вода за десетина минути. Когато сместа изстине, нанесете върху скалпа и постойте така поне половин час. След това измийте косата както обикновено.
* Сто грама натрошени лешници и 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок в 200 мл. вода. Използвайте след миене на косата, за да подпомогнете на организма да се справи с пърхота.
* Мийте косата си с ябълков оцет. Оставете го за половин час и след това разнесете с вода по цялата глава. Правете това често и пърхота ви ще изчезне.
* Смесете бадемово масло със зехтин и масажирайте върху скалпа. Оставете да подейства поне 5 минути.


Източник: само-за-жени.drehite.com




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: butiche
Категория: Хоби
Прочетен: 94899
Постинги: 24
Коментари: 4
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930