Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 21:02 - Как да се справим с пролетния косопад?
Автор: butiche Категория: Други   
Прочетен: 1657 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.04.2010 07:44


 

 

Косата е част от добрата ни визия и сигурен показател, когато тялото ни страда. Грижата за нейния здрав и свеж вид зависи от нас.
 
Трябва ли да ни тревожи пролетния косопад? Донякъде той е естествен и преминава в рамките на няколко седмици. Подобно на есенния сезонен косопад е свързан с фактори на предходния сезон, които са предизвикали  проявата му.  Ниските температури, носенето на шапки и липсата на достатъчно кислород през зимните месеци влияят отрицателно на косата.  В края на сезона зачестяват и проявите на авитаминозата, която освен с пролетната умора забелязваме и с по-бледата, изтощена и суха и кожа,  чупливите нокти, сухотата на косата, която цъфти усилено и остава на кичури по четката, когато се решем.  Намаляването на движенията през зимния сезон, цигареният дим или недобре проветрените помещения, по-тежката и лишена от достатъчно количество плодове и зеленчуци храна също оказват негативно влияние.  На първо място е важно чрез качествена храна или хранителни добавки да си набавим нужните съставки: 
 
* Необходим ни е повече цинк, който в най-големи количества се съдаржа в морските дарове и желязо, съдържащо се в зеления грах,  спанака и копривата. * Храната ни трябва да включва много протеини, които изграждат основата на косъма. Те се съдържат най-вече в ядките , зърнените храни и животинските продукти – месо, мляко, яйца.  На второ място: * Използвайте шампоани и балсами само за вашия тип коса. * Погрижете се да осигурите за косата си тонизиращи маски според типа й. * Решете косата си с дървен гребен енергично 2-3 пъти дневно.   От домашните маски против косопад може да приложите следните: Коприва:  - 1 щипка листа (пресни или сухи) се слагат във вряща вода, отдръпва се от котлона и се оставят да киснат около 5 минути. Отварата се прецежда и се нанася върху измита коса - като последно изплакване. Масажира се кожата на главата и се втрива в основата на косъма. При светла коса можете да се добави цвят от лайка, а при тъмна - няколко листа от орех. Лук:  - 2 супени лъжици сок от прясно изцеден лук се смесват с 1 жълтък, 1 с. л. мед , 1 с. л. зехтин и 1 с. л. кисело мляко по желание. Масажирайте корените и цялата коса , преди да направите компрес. Увийте с найлон и кърпа за 2-3 ч. Маската е подходяща и при пърхот.  Пърхотът  също съдейства за косопада, затова можете да го третирате с оцет при всяко измиване. Затоплете на водна баня чаша ябълков оцет и  полейте измитата коса. Масажирайте главата с втриващи движения. Завийте с топла кърпа за около час. Пролетна маска:  - 1 пресен жълтък, 1 с. лъж. бадемово или рициново масло, 1 суп. лъжица сок от лук, 1 суп. лъжица алкохол, 1 суп. лъж. течен мед. Продуктите се смесват и намазваме с тях корените на косата, след което покриваме главата с найлон и затоплена кърпа. Престояваме така 30-40 минути и измиваме добре косата.  Други билки против косопад:  - Нарязваме на дребно 50 г листа от коприва и 50 г корени от репей, след което ги заливаме с 400 мл вряща вода и варим сместа 20 минути. Охлаждаме, прецеждаме и я прибавяме във водата за изплакване. Тази отвара може да се прави и използва при всяко измиване на косата.  Внимание! Корените от репей са отровни, както и други билки, лекуващи косопада като чемериката и кукурякът.
От: www.venera.bg  

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: butiche
Категория: Хоби
Прочетен: 94925
Постинги: 24
Коментари: 4
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930